Τα BlackrollFoam Rollers (FR), και ο ρόλος τους στην αποκατάσταση :

Αποτελούν μικρο-όργανα γυμναστικής και αυτο- θεραπείας. Τα Blackroll είναι κατασκευασμένα από αφρολέξ ή ειδικό αφρό EVA και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα, πυκνότητες και επιφάνειες. Χρησιμοποιούνται σε προγράμματα αποκατάστασης τραυματισμών, σε ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού, σε προγράμματα βελτίωσης της ισορροπίας και σε προγράμματα ενίσχυσης του μυοσκελετικού συστήματος με ταυτόχρονη ενεργοποίηση μυϊκών ομάδων.

Οι κύλινδροι αφρού (Foam Rollers), που χρησιμοποιούνται με σκοπό την αποκατάσταση, εστιάζουν στην μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών θεραπείας, όπως το μασάζ και το αυτομασάζ. Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση είναι μια μορφή χειροκίνητης θεραπείας μαλακών ιστών, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σωματικής δυσλειτουργίας, η οποία  οδηγεί σε πόνο και περιορισμό της κίνησης. Επομένως, αποτελεί ένα είδος μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης από τον ίδιο τον ασκούμενο – ασθενή. Είναι ένας τεχνικός όρος που αναφέρεται στη χαλάρωση των μυών, της περιτονίας και των σημείων πυροδότησης πόνου (trigger points), με αυτό-μάλαξη. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σαν το blackroll, για την εφαρμογή πίεσης σε διάφορες περιοχές του σώματος, επιτυγχάνεται χαλάρωση σε «σφιχτούς» μύες και βελτίωση του πόνου που οφείλεται σε μυοπεριτονιακό σύνδρομο.

Πως λειτουργεί;

Ανάλογα με την περιοχή που στοχεύουμε την αποκατάσταση, τοποθετούμε το blackroll FR, αποφεύγοντας την εφαρμογή πάνω σε αρθρώσεις  ή σε σημεία που φλεγμαίνουν ή σε σημεία  που υπάρχουν λεμφαγγεία.  

Υπάρχουν διάφορες επιλογές χρήσης όπως η στάσιμη πίεση στο ίδιο σημείο, η κάθετη κίνηση ως προς το έδαφος με αυξομείωση της πίεσης και η οριζόντια κύλιση 5 έως 15εκ.

Η διαδικασία της κύλισης (rolling) εφαρμόζει πίεση σε συγκεκριμένα σημεία πυροδότησης του σώματος  (trigger points) και επιφέρει  το «λύσιμο» αυτών μέσω της ευθυγράμμισης των μυϊκών ινών και της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή. Συνήθως, στην αρχή της εφαρμογής επιφέρει ένα επίπονο αίσθημα, το οποίο καταλήγει στην πλήρη εξαφάνιση του πόνου και της μυϊκής κόπωσης.

Επιπλέον, με την κατάλληλη πίεση,  τη θέση εφαρμογής και  τη μορφολογίας της επιφάνειας του blackroll FR,  επιτυγχάνεται η διάταση και η  αιμάτωση της περιτονίας.

Παθήσεις που μπορεί να ωφελήσει στην αποκατασταση:

v Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου ( γόνατο δρομέα )

v Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

v Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα ( γόνατο άλτη)

v Μυικός σπασμός μετά από προπόνηση

 

Περιοχες χρήσης:

v Γλουτοί

v Γαστροκνήμιοι (γάμπες)

v Λαγονοκνημιαία ταινία

v Τετρακεφάλοι

v Δικεφάλοι

v Προσαγωγοί

v Πάνω περιοχή πλάτης

v Καμπτήρες ισχίου

Share