Μυοσκελετική – Ορθοπεδική

Η μυοσκελετική και ορθοπεδική αποκατάσταση αφορά βλάβες ή δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τον σκελετό, τις αρθρώσεις, τους σκελετικούς μύες, τους τένοντες και συνδέσμους. Οι πιο συνήθεις μυοσκελετικές – ορθοπεδικές παθήσεις είναι : 

1. Αρθρίτιδες:  Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει καταστάσεις που  εκδηλώνονται με πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή που προκαλούνται ως  αποτέλεσμα της φθοράς των αρθρώσεων. 

 

2. Αυχενικό σύνδρομο: Ο σωστός όρος θα ήταν «αυχενικά σύνδρομα», μιας και πρόκειται για περισσότερα του ενός προβλήματα που έχουν ως αίτια παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Οποιαδήποτε ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδύλιων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών μπορεί να ονομαστεί «αυχενικό σύνδρομο». Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

3. Οσφυαλγία: Χαρακτηρίζεται από άλγος στην περιοχή της μέσης που ποικίλει σε ένταση και διάρκεια με αιφνίδια συνήθως έναρξη μετά από άρση βάρους ή απότομη κίνηση ή ακόμα και χωρίς ιστορικό τραυματισμού. Ο πόνος μπορεί να περιορίζεται τοπικά και να συνδυάζεται με ευαισθησία της περιοχής ή να αντανακλά στα κάτω άκρα όταν υπάρχει δισκοκήλη που προκαλεί πίεση σε μια νευρική ρίζα, ενώ σημαντικά μπορεί να περιοριστεί η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

 

4.Τενοντίτιδες: Η τενοντίτιδα ανήκει στην κατηγορία των συνδρόμων υπέρχρησης. Ως σύνδρομα υπέρχρησης αναφέρονται οι χρόνιες φλεγμονές των μαλακών μορίων και των οστών και συμβαίνουν εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κινήσεων που γίνονται για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τα όρια αντοχής των οργάνων αυτών. Συνήθως, οι μικροτραυματισμοί που συμβαίνουν στους μυς, τους θύλακες, τους τένοντες και τις περιτονίες δεν αποκαθίστανται πλήρως και η περαιτέρω εναπόθεση φορτίων προκαλεί χρόνια φλεγμονή.

Share